Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Posts
  • #31431
    clinicoffice_user
    Participant

    Hi,

    I’m running COv5 Professional Edition and accessing the database on the reception PC via a wired network from two other PC’s

    I’m having problems on the two other PC’s using CO with CO freezing and delays in the software responding. If I write a message for example the text goes in the message box then it freezes momentarily before I can continue writing the message. Accessing messages can take >10seconds, in general it all responds very slowly and therefore isn’t meeting our requirements.

    Before I look into issues around the network setup I wanted to find out if this is a general problem running CO Professional Edition?

    This is the gigabit switch I use and it says it ‘autosenses’ upto 1000mbit, it’s a wired network;

    ‘The 3Com Gigabit Switch 8 automatically finds the fastest connection speed, the autosensing 10/100/1000 ports automatically adjust to the speed of network devices communicating at 1000, 100, or 10 Mbps, so the switch can accommodate a range of workgroup applications’

    What else would I need to consider regarding the network setup? Can you confirm that this shouldn’t be an issue with running the Professional Edition versus running the Server Edition of CO?

    Do I have access to CO updates?

    Many thanks
    Richard

    #33274
    Support
    Keymaster

    Hi Richard – thanks for contacting us.

    >> I’m having problems on the two other PC’s using CO with CO freezing and delays in the software
    >> responding. If I write a message for example the text goes in the message box then it freezes
    >> momentarily before I can continue writing the message.

    The fact that it’s occurring on the two networked PCs and not on the main PC does seem to indicate that it’s most likely a network issue. This may not be due to a slow network per se – it could be that you have virus scanners on your computers which are scanning network traffic, or it could also be that you haven’t excluded the ClinicOffice database folder from your virus scanner.

    Please see theses posts for more information :-
    https://pioneersoftware.co.uk/forums/topic/faq-402-which-antivirus-program-do-you-recommend-updated?view=all
    https://pioneersoftware.co.uk/forums/topic/faq-407-how-to-exclude-clinicoffice-from-antivirus-software?view=all

    Additionally, there is a post here which contains some other helpful performance tips :-
    https://pioneersoftware.co.uk/forums/topic/faq-401-how-to-improve-the-performance-of-clinicoffice?view=all

    Please also make sure that all your computers meet the recommended specifications here :-
    http://pioneersoftware.co.uk/co-specs

    >> This is the gigabit switch I use and it says it ‘autosenses’ upto 1000mbit, it’s a wired network;

    That network setup sounds fine, although please bear in mind that even if your switch supports 1GB networking, if your PC network cards are only running at 100MBit, then the whole network will downgrade to that speed.

    You could try running a LAN speed test to see what the actual throughput is on your network. There’s a free tool called “LAN Speed Test” (http://www.totusoft.com) and here’s a direct download to a free LITE version (it’s an .EXE file which you can run immediately after download without any need for installation) :-
    http://www.totusoft.com/files/LAN_SpeedTest.exe

    I just ran the utility on my PC over our network (we have a Gigabit network) using a 1GB file (1024MB). Here are the results for you to compare with your own results :-

    Test File: s:tempNW_SpeedTest.dat
    Write Time = 9.6031182 Seconds
    Write Speed = 853.0562480 Mbps
    Read Time = 9.1458049 Seconds
    Read Speed = 895.7112160 Mbps
    

    >> What else would I need to consider regarding the network setup?
    Just make sure that you configure all virus checkers to (a) exclude ALL network traffice and (b) exclude your ClinicOffice database folder. Also do the same with any malware or firewall software you have installed.

    >> Can you confirm that this shouldn’t be an issue with running the Professional Edition versus
    >> running the Server Edition of CO?

    There’s no reason why you shouldn’t be able to get acceptable performance from networking the Professional Edition with up to 5 computers. We have 100s of clinics who do this without any performance issues. The Server Edition uses the PostgreSQL database engine which is a full Client/Server database engine and is incredibly fast. It also doesn’t use Windows File Sharing at all. There’s no doubt you would see a significant performance boost if you were to upgrade.

    >> Do I have access to CO updates?
    To update ClinicOffice, click TOOLS | CHECK FOR UPDATES. 

    Hopefully the above will help to troubleshoot your performance issues.

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.